arama motoru

26 Ekim 2013 Cumartesi

AYVALI İRMİKLİ SÜTLÜ TATLI


Oktay ustadan esinlenerek mevsimin ilk ayvasını kullanarak, eltimin yeni doğan torununun mevlidi için bu tatlıyı yaptım. Çok hafif, üstü mayhoş hafif bir tatlı oldu. Yiyenler beğendi, denemenizi öneririm.


Malzemeler:

  • 1 kg süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 8 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı nişaşta
  • 1 paket vanilya
  • 2 ayva
  • 6 kaşık şeker
  • 1.5 su
  • Hindistan cevizi

Yapılışı:

  • Süt, şeker, nişasta ve irmik tencereye konur, kısık ateşte karıştıra karıştıra kaynayana kadar pişirilir. En son vanilya eklenerek ateş kapatılır, sıvı yağ ile yağlanmış borcama dökülür.
  • Ayvalar soyularak rendelenir.
  • Tavaya ayva, 6 kaşık şeker ve su konarak ayvalar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir.
  • 1/2 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı nişasta katılır ve pişen ayvaya konup, 1 taşım kaynatılıp ocak kapatılır, irmiğin üzerine dökülür.
  • Soğuduktan sonra hindistan cevizi serpilir. 

SERME TEPSİ BÖREĞİ



Bugün kolay bir börek yapmayı istediğim için bu böreği tercih ettim. Yeni yemek yapmaya başlayanlar için güzel bir deneme olabilir. Kolay gelsin.

Malzemeler:

  • 5 yufka
  • 4 yumurta (yumurtası bol olursa çok kabarır)
  • 2 su bardağı süt
  • 1.5 çay bardağı zeytinyağı veya erimiş tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200 gr beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • Üstüne çörek otu

Yapılışı:

  • Büyük fırın tepsisi sıvı yağ ile yağlanır.
  • İlk yufka dışa taşacak şekilde yayılır.
  • Bir kapta yumurtalar, yağ, süt ve tuz çırpılır.
  • 2 yufka 4 e bölünerek, araları karışımla ıslatılarak tepsiye yayılır.
  • Beyaz peynir ezilir ve küçük doğranmış maydanoz ile karıştırılır, yufkaların üzerine yayılır.
  • Kalan 2 yufkada 4 e bölünerek araları sosla ıslatılarak yayılır.
  • En üstüne kalan sos dökülür, karelere kesilerek çörek otu serpilir. 1 saat dinlendirilir.
  • 180 derecede kızarana kadar pişirilir.