arama motoru

14 Eylül 2013 Cumartesi

El Açması Kat Kat Börek


Malzemeler: (6-8 kişilik) 

  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar su
  • Çörekotu
Hamur aralarına sürmek için;
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 100gr. tereyağı
İç Malzemesi:
  • 250gr. kıyma
  • 2 kuru soğan
  • tuz, karabiber
  • zeytinyağı

YAPILIŞI:

  • Un derin bir kaba konup, ortası havuz şeklinde açılır.
  • Ortaya süt, zeytinyağı, tuz, kabartma tozu ilave edilerek hamur yoğrulur.
  • Hamur kulak memesi yumuşaklığında  olana kadar su ilave edilerek toparlanır.
  • Limon büyüklüğünde 14 bezeye ayrılır.
  • Her beze pasta tabağı kadar açılır, araları zeytinyağı ve tereyağı karışımı ile yağlanarak 7'li
  • grup olarak üst üste konur.
  • Küçük doğranmış soğanlar zeytinyağında hafif sarartılıp kıyma ilave edilerek kavrulur.
  • Tuz ve karabiber ilave edilip soğutulur.
  • Dinlenen hamur elle 40cm çapında tepsi büyüklüğünde açılır, hafif yağlanmış tepsiye yayılır.
  • Hamur üzerine kıymalı içten serperiz.
  • Diğer dinlenmiş hamur aynı büyüklükte elle açılarak tepsiye yerleştirilir.
  • Alttaki hamur üstteki hamur ile pili yapılarak birleştirilir.
  • Hamur üzerine 1 kaşık yoğurt ve yağ karışımı yayılır.
  • Üzerine çörekotu serpilir.
  •  180 derecede pişirilir.



Patatesli Ciğer Tava

Malzemeler:  (4-5 kişilik)

  • 750gr. kuzu ciğeri ( küp doğranmış )
  • 2 orta boy patetes, 2 orta boy havuç
  • 4 dal taze soğan
  • Yarım bağ maydanoz
  • Tuz, kara biber, kırmızı pul bider
  • Sıvı yağ





Yapılışı:

  • Küp doğranmış patatesler, havuç kızdırılmış yağda kızartılıp tabağa alınır.
  • Unlanmış ciğerler süzgeçte silkelenerek aynı yağda kızartılır (ciğerler kurumadan yağdan alınmalıdır).
  • Derin bir kapta patates ve ciğerler tuz ve karabiberle karıştırılır.
  • Doğranmış soğan ve maydanozlar ciğerin üzerine serpilir.
Afiyet olsun.

Not: Sıvı yağda önce patatesler sonra ciğerler kızartıldıktan sonra kağıt havlu üzerine alınmalıdır.

12 Eylül 2013 Perşembe

Çilek Marmeladı


Malzemeler:

  • 1 kg çilek
  • 1 kg şeker
  • 1 limon suyu

Yapılışı:

  • Ayıklanıp yıkanan çilekler tencereye konur.
  • Üzerine şeker serpilir ve ateşe konur.
  • Hafif ateşte 10 dakika kaynatılır.
  • Biraz ılınınca blender ile ezilir.
  • Tekrar ateşe konup limon suyu ilavesiyle 10 dakika daha kaynatılır.
  • Bu arada biriken köpükler kaşıkla alınır.
  • Kaynatma işlemi bittiğinde soğumaya bırakılır ve ardından kavanozlara doldurulur.
Afiyet olsun...

Not: Taze meyve ile yapılan marmelatlar mutlaka soğuk halde sonra kavanoza doldurulur, aksi halde marmelat sulanır.

Taze Kayısı Reçeli

Malzeme:

1 kg.kayısı
1 kg. şeker
1 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı:

Kayısılar yıkanır ve ikiye bölünerek tencereye dizilir. Üzerine toz şeker boşaltılarak bir gece bekletilir. Ertesi gün sulanmış hale gelen kayısılar ateşe konur kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirme işlemine devam edilir ve soğumaya bırakılır. Soğuyan kayısılar tekrar ateşe konularak 10 dakika kaynatılarak limon tuzu eklenip 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Tencerede soğuyan reçel kavanozlara konur.

Not: Reçelin fazla köpürmemesi için bütün reçeller yapılırken ilk aşamada bir tatlı kaşığı tereyağ konması yeterlidir.

 Afiyet olsun...

KAVAK İNCİRİ REÇELİ


Enfes Kavak İnciri Reçelimiz

Malzemeler:

  • 1 kg kavak inciri
  • 1 kg kavak inciri
  • 1 çay kaşığı limon tuzu veya 2 limon suyu
  • 1 Çay bardağı su, 1 çubuk tarçın
  • 800 gr. tozşeker

 

 

Yapılışı:    

  • İncirlerin sivri sert kısımları kesilerek tencereye dizilir.
  • Üzerine tozşeker serpilerek bir gece bekletilir.
  • Sulanan incir kaynamaya başlatılır.
  • Kaynama noktasından sonra kısık ateşte incirler yumuşayana kadar pişirilir.
  • En son limon tuzu veya limon suyu ilave edilir, beş dakika sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
  • Reçel yapılırken tencerenin kapağı kapatılmaz ve köpükleri oluştukça kaşıkla alınır.

11 Eylül 2013 Çarşamba

TRİLEÇE TATLISI-ARNAVUT TATLISI


 

Kek Malzemesi
  • 4 yumurta
  • 1 su bard. tozşeker
  • 1 yemek kaş. İrmik
  • 250gr. Un
  • 1 pk. kabartma tozu
  • 1 pk. vanilya
  • 2 yemek kaş. zeytinyağı

Şerbeti:

  • 4.5 su bard. süt
  • 1.5 pk. çiğ krema(300gr) sütaş
  • 1 paket vanilya, 4 kaşık şeker
 
Karameli:
  • 7 yemek kaşık şeker
  • ½ pk. çiğ krema (100gr)

Yapılışı:
  • Yumurtaların sarısı ½ bardak şekerle, beyazı ½ bardak şekerle ayrı ayrı çırpılır.
  • Un, irmik, vanilya ve kabartma tozu ilavesiyle hepsi mikserle karıştırılır.
  • Hafif yağlanmış yüksek kenarlı bir tepsiye dökülüp, 180 derecede üstü kızarana kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.
  • Şerbeti için soğuk süt, şeker ve krema iyice çırpılır, soğuyan keke kaşıkla dökülür.
  • Kek kare dilimlere kesilir.
  • Bir teflon tavada karameli için şeker eritilir, kahverengi olunca kreması ilave edilerek topak topak olan şeker yumuşayana kadar pişirilir ve biraz ılınınca kekin üzerine dökülür.

Bu muhteşem lezzeti deneyin derim, afiyet olsun.