arama motoru

22 Kasım 2013 Cuma

IZGARA KÖFTE VE PÜRE


Malzemeler:

  • 400 gr köftelik kıyma( döş veya antrikot üstü olursa yumuşak olur)
  • 1 kuru soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • tuz, karabiber, kimyon
  • 3 iri patates
  • 50gr tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • yarım çay kaşığı muskat tozu(güzel koku verir)
  • tuz

Yapılışı:

  • Kıyma, rende yapılıp suyu sıkılmış soğan, ufalanmış bayat ekmek veya 2 kaşık galeta unu
  • baharatlar, maydanoz yoğrulup, buzdolabında dinlendirilir.
  • Patatesler soyulup küp şeklinde kesilip az suda haşlanır.
  • Süzülen pateteslere tereyağ ve süt katılıp ezilir.
  • Muskat rendesi ve tuz katılıp ateş kapatılır.
  • Köfteler şekil verilip oluklu ızgara tavada az yağda kızartılır,
  • Birlikte servis edilir.

DEMİR TATLISI


Malzeme:

  • 2 kaşık nişasta
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 paket baking powder
  • 1 paket vanilya
  • Un(kekten cıvık, krepten koyu kıvamda)
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Yapılışı:

  • Şeker ve su kaynatılarak soğutulur.
  • yumurta, süt, nişasta, vanilya karıştırılır.
  • Un, kabartma tozu elenerek katılır ve iyice çırpılır.
  • Küçük bir tencerede 3 parmak yüksekliğinde konulan sıvıyağ ısıtılır.
  • Şekilli demir yağa batırılarak ısıtılır ve demirin üstüne çıkmayacak şekilde hamura batırılır, yağın içine konup çatal yardımıyla hamur düşürülür.
  • Pembeleşen hamurlar kağıt havluya çıkartılır.
  • Yerken üzerine şerbet dökülür.
Not: Kullanılan demir özel olarak Erzurum'dan geldiği için yapabildim, afiyet olsun.