arama motoru

5 Ekim 2013 Cumartesi

SUPANGLE


Supangle çok hafif sütlü bir tatlı olup, sık sık yaparım. Kakaolu olduğu için çocuklar çok sever. Eskiden un da koyardım. Şimdi sadece nişaşta ile yapıyorum, daha akıcı ve güzel oluyor.

Malzeme:

  • 1 kg süt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı şeker
  • 50 gr. bitter çikolata
  • 25 gr kakao (3 yemek kaşığı)
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

  • Tencereye süt, şeker, nişasta, kakao konur ve kaynayana kadar karıştırarak pişirilir.
  • Çikolata ilave edilir, vanilya eklenir ateş kapatılır.
  • Kaselere doldurulur. Üzerine Hindistan cevizi serpilir.
Afiyet olsun...

ZEYTİNYAĞLI KURU BARBUNYA



Barbunya yemeği denince bizim evde akan sular durur. Çocuklar çerez gibi yerler. O yüzden sık sık yaparım. Bugünde evde kalmış barbunyayı bitireyim diye yapmaya karar verdim, fakat bir gece önceden ıslatmadığım için hemen yapamadım. Ertesi gün yaptım.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kuru barbunya (bir gece önceden ıslatılmış)
  • 2 orta boy kurusoğan
  • 2 domates
  • 2 ince havuç
  • 1 kaşık domates salçası
  • 3/4 su bardağı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker (sevmeyenler az koysun)
  • 2 diş sarımsak

Yapılışı:

  • Islatılmış barbunyalar üzerlerine 2 parmak çıkacak kadar su konarak yarı kıvamda haşlanır.
  • Soğanlar ve havuçlar minik küp şeklinde doğranarak zeytinyağında hafif kavrulur, sarımsak doğranıp ilave edilir.
  • Salça konur, 2 dakika sonra şeker, tuz ve süzülen barbunyalar eklenir, biraz karıştırılır.
  • Üzerine yarın santim çıkacak kadar sıcak su konur.
  • 10 dakika sora küp kesilmiş kabuğu soyulmuş domatesler eklenip, fasulyeler iyice yumuşayana kadar ve fazla suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Tencerede soğuyana kadar bekletilip servis tabağına alınır.
Not: Taze barbunyada aynı şekilde pişirilir, yalnız ıslatılmasına gerek yoktur. Önceden 10 dakika haşlanarak kara suyu dökülür, sonra pişirilir.

4 Ekim 2013 Cuma

KUZU TANDIR



Kuzu tandır dediğime bakmayın. Benim usul kolay usulde olanı. Saatlerce fırında pişirmeyip düdüklü tencerede kısa zamanda pişiriyorum. Ailece çok severek yiyoruz, bilhassa şehriye pilavı ile güzel yakışıyor.

Malzemeler:

  • 1 kuzu kol (ister dilim ister bütün olarak)
  • 1 kuru soğan
  • 2 defne yaprağı 
  • 10 adet top karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Düdüklü tencereye kuzu kol, bütün soğan, defne yaprağı, tuz ve biber konur.
  • Etlerin yarısına gelecek şekilde su ilave edilir,
  • 1 saat kısık ateşte piştikten sonra düdüklü açılarak etlerin pişip pişmediğine bakılır. Eğer pişmediyse suyunu çekene kadar tekrar pişirilir.
Etler kemiklerinden ayrılarak çok az tereyağında çevrilir, pilav yanında servis yapılır.

YOĞURTLU HAVUÇ SOTE



Merhaba, bugün sotelenmiş havuç salatası sevenler için harika bir lezzet yapacağım.
Genelde bu salataya mayonezde koyarlar fakat zaten zeytinyağında sotelendiği için ağır olmasın diye ben koymuyorum. Bakalım beğenecekmisiniz?

Malzemeler:

  1. 4 havuç
  2. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. 4 yemek kaşığı su
  4. 1/2 çay kaşığı köri
  5. 1 su bardağı süzme yoğurt
  6. 3 diş sarımsak
  7. Maydanoz

Yapılışı:

  1. Havuçla iri  doğranır.
  2. Teflon tavada yağla kavrulmaya başlanır.
  3. Su ilave edilir.Biraz yumuşamaya başlayınca köri eklenir.
  4. Yoğurt ve sarmısak, tuz karıştırılır.
  5. Soğuyan havuçlara yoğurt ilave edilir.
  6. Üzerine maydanoz serpilir.                                                                                                                                      

SOYA SOSLU SOMON BALIĞI



Somon balığı bana göre balıklar içinde en faydalısı ve kılçık bakımından en az olanıdır. Fırında veya elektrik ızgarasında  yapılırsa faydasını en üst seviyeye çıkarabiliriz. Ben bugün soya sosu kullanarak yaptım ama sade yapsakda güzel olur. Omega 3 açısından yüksektir, afiyet olsun.



Malzemeler:

  • 4 dilim somon
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı soya sosu  
  • karabiber az tuz (soya sosu tuzludur)

Yapılışı:

  • Sarımsaklar rendelenir, soyasosu,karabiber ve tuz eklenir.
  • Balıklar hazırlanan sos ile kaplanır ve 3-4 saat buzdolabında bekletilir.
  • Fırın ızgarasında pişirilir.
 

1 Ekim 2013 Salı

İRMİK HELVASI(SARAY HELVASI)


BULGURLU PAZI



Malzeme:

  • 1 bağ pazı
  • 1 kurusoğan, 2 diş sarımsak
  • 1 türk kahve fincanı
  • 1 domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • tuz, kırmızı pul biber
  • Arzuya bağlı yarım limon suyu

Yapılışı:

  • Pazı kökleri kesilerek 3-5 su yıkanır.
  • Soğan ve sarımsak küp doğranıp yağda sotelenir.
  • Küp doğranmış domates ilave edilir.
  • Pazı 2cm kesilip eklenir.
  • 1 su bardağı su konup, üzerine bulgur serpilir.
  • tuz ve biber ilavesile 20-25 dakika pişirilir.
Çok hafif bir yemek olup yanında yoğurtla servis yapılabi besindir.

29 Eylül 2013 Pazar

SİVRİBİBER TURŞUSU



Malzemeler:

Turşu suyu: (bu suyu her türlü turşu kurmada kullanabilirsiniz, bozulmaz.)
2.5 lt.temiz su
6 silme yemek kaşığı şeker
6 silme yemek kaşığı iri tuz
1.5 sime yemek kaşığı limon tuzu
2 su bardağı elma sirkesi
1 baş sarımsak

  • 1kg turşuluk sivri biber
  • Biberleri başları kesilir, uzunlar ikiye bölünür.
  • Sıkı şekilde kavanoza doldurulur.
  • Aralara sarımsak atılır, ağzına kadar turşu suyundan doldurulur.
  • Temiz kapakla kapatılır, güneş görmeyen bir yerde 10 gün bekletilir.
  • Yenmeye başlandığı zaman buzdolabında saklanır.

DOMATES SOSU



Malzemeler:

  • 4kg yumurta domates
  • 4kg tarhanalık kırmızı biber

Yapılışı:

  • Domatesler kuşbaşı şeklinde kabuklu olarak doğranır, robotta çekilir.
  • Biberlerin tohumları temizlenerek, küçük doğranır, robotta çekilir.
  • İki malzeme aynı tencereye konarak kaynatılır.
  • Kaynadıktan 30 dakika sonra fazla suyu alınarak, ateş kapatılır.
  • Temiz kapaklı kavanozlara kaynar halde doldurularak ters çevrilir.
  • Soğuyan kavanozlar serin yerde saklanır. 

ÇABUK TURŞU (ÇARLİSTON BİBER İLE)



Hoşgeldin kış, turşular, soslar yapma zamanıdır diye bende kolları sıvadım. Bizim evde turşu pek yenmemesine rağmen benim merakım yüzünden her sene yaparım. Misafirlere çıkartırım, arkadaşlara veririm. Bugün, biber zamanı geçmek üzere olduğundan aceleden bir turşu yapayım dedim ve sizlerle paylaştım. Afiyet olsun.




Malzemeler:

  • yarım kilo çarliston biber
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker

Yapılışı:

  • Biberler 2cm kalınlığında halka halka doğranır.
  • Tencerede sirke, yağ, tuz, su ve şeker kaynatılır.
  • Biberler ilave edilir, hafif yumuşayana kadar bekletilir.
  • Önemli nokta biberlerin kabuk atmamasıdır.
  • Biberler bir tabağa alınır, sarımsaklar tencereye konup 2 dakika kaynatılır.
  • Soğuyan sos biberlerin üzerine dökülür, 2 gün sonra yenmeye hazırdır.

KISIR



Merhabalar, pazar günü çocuklar evde olduğundan kısır yapmak istedim. Hem kolay hem doyurucu olduğundan bende çok severim. Kısır yaparken iki yol vardır. Kurusoğanın kavrularak yapılması veya taze soğanın çiğden doğranıp konulması. Ben bugün taze soğanlısını seçtim. Bakalım beğenecekmisiniz. Afiyet olsun.


Malzemeler:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 5 dal taze soğan
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • yarm demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • tuz, karabiber( arzuya göre )
  • 3/4 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limon suyu veya 1/2 çay bardağı nar ekşisi
  • 1 domates
  • kıvırcık salata

Yapılışı:

  • Bulgur 1 su bardağı sıcak su dökülerek yarım saat kabartılır.
  • Tavaya zeytinyağı ve salçalar konarak kavrulur. (salça kokusu gitsin diye)
  • Kavrulan salça ile bulgur, kimyon, tuz ve karabiber buluşturularak yoğrulur.
  • Taze soğan, maydanoz ve küp kesilmiş domates ilave edilir. Limon suyu eklenir.
  • Servis tabağına kıvırcık salata yaprakları konup, üzerine kısır boşaltılır.

  •  
  •  
  •