arama motoru

15 Kasım 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Malzemeler:

  • 5 enginar
  • 1 orta boy kurusoğan
  • 1 ortaboy havuç, 1 patates
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • yarım demet dereotu
  • tuz, limon suyu

Yapılışı:

  • Enginarlar yıkanıp limonlu suda bekletilir.
  • Soğan ve havuç tavla zarı gibi doğranıp yağda sotelenir.
  • Bezelyeler ve patates ilave edilir, 2 su bardağı su eklenip 10 dakika pişirilir.
  • Enginarlar ters olarak yerleştirilir, tuz, limon suyu ve şeker eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Soğuyan enginarlar tabağa konup ortalarına sebzeler doldurulur.
  • Üzerine dereotu serpilir, soğuk servis edilir. 

ISLAK KEK



Islak kek, yaş pastadan daha hafif fakat pasta yiyor gibi hissedildiğinden tercih ettiğim kek çeşitidir. Buzdolabında saklanıldığı sürece bir hafta kalabilir. Bu kekde kullanılan sosta çiğ yumurta kullanılmadığından sağlıklıdır.

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 kaşık kakao

Sos için:

  • 1 su bardağı süt
  • 2 kaşık kakao
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı şeker

Yapılışı:

  • Yumurtalar şeker ile çırpılır.
  • Sıvıyağ, süt ilave edilir.
  • Un, kakao, vanilya ve kabartma tozu elenerek eklenir,
  • Karışım yağlanmış yüksek kenarlı cam kaba boşaltılır,  180 derecede 35_40 dakika pişirilir.
  • Sos malzemeleri karıştırılır, pişen kekin üzerine dökülür.
  • Bir gün sonra yenir.
  • Mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.

11 Kasım 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI PIRASA



Malzeme:

  • 1kg pırasa
  • 2 havuç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım limon suyu
  • yarım kahve fincanı pirinç
  • yarım demet dereotu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Havuçlar verev veya yuvarlak şekilde kabukları soyulduktan sonra doğranır.
  • Düdüklü tencereye( veya normal tencere) yağla birlikte konarak 5 dakika çevrilir.
  • Dış kabukları 1 kat soyulan pırasalar 1 cm eninde verevine doğranarak ilave edilir.
  • Tuz ve şeker eklenerek 5 dakika daha çevrilir.
  • Pirinçler eklenir.
  • 1 çay bardağı su konup( normal tencerede 1 su bardağı) kapağı kapatılır.
  • 15 dakika sonra açılır, eğer sulu kalmışsa ağzı açık kaynatılır, yağına kalmalıdır.
  • Soğuyunca tabağa boşaltılır, üzerine dereotu serpilir.
 konarak

ÇİKOLATALI YAŞ PASTA




Malzemeler:

  • 2 katlı pasta taban
  • 2 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket pastacı kreması
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 40gr bitter çikolata
  • pastayı ıslatmak için 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı nescafe,2 kesme şeker

Yapılışı:

  • Kreması için süt, şeker, un, yumurta sarısı ve kakaoyu karıştırıp kaynayana kadar pişirilir.
  • Pişen kremaya vanilya eklenir.
  • Krema soğuyunca pastacı kremasının yarısını toz halde kremaya ilave edilip mikserle çırpılır.
  • Pastanın alt katı nescafeli su ile ıslatılır, üzerine kremanın 3/4 ü yayılır.
  • Pastanın 2. katı üzerine yerleştirilir.
  • Kalan pastacı kreması 1 çay bardağı süt ile çırpılır, kalan 1/4 kremaya ilave edilir.
  • Pastanın üstüne ve yanlarına spatula ile yayılır.
  • Bitter çikolata benmari usulü ile eritilip pastanın üzerine yayılan kremadan 1 kaşık alınarak
  • karıtırılır, pompa torbası ile üzeri süslenir.
Not: pastacı kreması yerine kakaolu krem şanti de kullanılabilir.