arama motoru

28 Ekim 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI



En çok sevdiğim dolma türüdür. Fakat yapması zahmetli olduğundan fazla yapamam. Her yaptığım zamanda boynum ve sırtım ağrır. Blogda olması gerekir diye yaptım, afiyetle yedik.

Malzemeler:

  • Orta boy lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 4 adet kurusoğan
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı kurunane
  • yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1  kaşık şeker, dolmalık fıstık, kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Lahananın yaprakları tek tek koparılarak tuzlu kaynar suda yarı kıvamda haşlanır.
  • Soğanlar minik doğranarak yağ ile pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pirinç yıkanıp iyice süzüldükten sonra ilave edilerek pirinçler şeffaflaşana kadar kavrulur.
  • Kuşüzümü, fıstık katılır.
  • Şeker ve baharatlar ilave edilir.
  • 1 su bardağı sıcak su konur, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Hazırladığımız dolma içi soğuduktan sonra maydanoz ve dereotu katarız.
  • Haşladığımız lahana yapraklarının sert kısımları ayrılır.
  • İstenilen büyüklükte sarılıp, tencerenin dibine bir sıra lahana yaprağı konarak üstüne dizilip pişirilir.
  • Lahana çok su saldığından önce 1,5 su bardağı su konur, gerekirse ilave edilir.

27 Ekim 2013 Pazar

HAMUR KIZARTMASI


Tatil günleri, yaz akşamları peynir, bal, domates ve salatalıkla yenen hamurlar şahanedir.Çok kısa zamanda yapılır. Afiyet olsun.

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur)
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

  • Yumurtalar ve süt karıştırılır.
  • Kabartma tozu, tuz, yağ katılır.
  • Un yavaş yavaş ilave edilir (3 su bardağına yakın ) hamur tutulur.
  • 10 dakika dinlendirilir.
  • Masada hafif un serpilerek 1/2 cm kalınlığında açılır.
  • Çay bardağı ile kesilir, kızdırılmış yağda kızartılır. ( bol yağda )

YARMALI AYRAN ÇORBASI


Erzurumun meşhur çorbası olup severek yeriz. Olmazsa olmazı içine konan aşotu (kişniş ) dur. Annem ve ben ilkbaharda yeni çıkan bu ottan alıp doğrarız ve iri tuz katıp kavanoza basarız. Böylece bütün kış kullanabiliriz.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 kuru soğan
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 100 kıyma
  • tuz, karabiber, aşotu (yarım demet)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 kaşık tereyağ

Yapılışı:

  • Buğdaylar akşamdan soğuk suyla ıslatılır, ertesi gün 5 bardak su ile haşlanır.
  • Kıymaya tuz ve karabiber eklenerek yoğrulur, misket şekli verilir.
  • Kaynayan buğdaya, köfteleri una bulayarak atıp 10 dakika pişiririz.
  • Ayrı bir kapta yoğurt ve 2 kaşık un iyice çırpılır ve çorbaya ilave edilir.
  • Kurusoğan küçük küçük doğranıp tereyağında kızarana kadar kavrulur.
  • Soğanlar çorbaya ilave edilir, tuz, biber, aşotu ilave edilir, 5 dakika kaynatılır.