En çok sevdiğim dolma türüdür. Fakat yapması zahmetli olduğundan fazla yapamam. Her yaptığım zamanda boynum ve sırtım ağrır. Blogda olması gerekir diye yaptım, afiyetle yedik.
Malzemeler:
- Orta boy lahana
- 2 su bardağı pirinç
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 4 adet kurusoğan
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 2 tatlı kaşığı kurunane
- yarım demet maydanoz, dereotu
- 1 kaşık şeker, dolmalık fıstık, kuş üzümü
- 2 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
- Lahananın yaprakları tek tek koparılarak tuzlu kaynar suda yarı kıvamda haşlanır.
- Soğanlar minik doğranarak yağ ile pembeleşene kadar kavrulur.
- Pirinç yıkanıp iyice süzüldükten sonra ilave edilerek pirinçler şeffaflaşana kadar kavrulur.
- Kuşüzümü, fıstık katılır.
- Şeker ve baharatlar ilave edilir.
- 1 su bardağı sıcak su konur, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
- Hazırladığımız dolma içi soğuduktan sonra maydanoz ve dereotu katarız.
- Haşladığımız lahana yapraklarının sert kısımları ayrılır.
- İstenilen büyüklükte sarılıp, tencerenin dibine bir sıra lahana yaprağı konarak üstüne dizilip pişirilir.
- Lahana çok su saldığından önce 1,5 su bardağı su konur, gerekirse ilave edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder