arama motoru

28 Ekim 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI



En çok sevdiğim dolma türüdür. Fakat yapması zahmetli olduğundan fazla yapamam. Her yaptığım zamanda boynum ve sırtım ağrır. Blogda olması gerekir diye yaptım, afiyetle yedik.

Malzemeler:

  • Orta boy lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 4 adet kurusoğan
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı kurunane
  • yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1  kaşık şeker, dolmalık fıstık, kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Lahananın yaprakları tek tek koparılarak tuzlu kaynar suda yarı kıvamda haşlanır.
  • Soğanlar minik doğranarak yağ ile pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pirinç yıkanıp iyice süzüldükten sonra ilave edilerek pirinçler şeffaflaşana kadar kavrulur.
  • Kuşüzümü, fıstık katılır.
  • Şeker ve baharatlar ilave edilir.
  • 1 su bardağı sıcak su konur, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Hazırladığımız dolma içi soğuduktan sonra maydanoz ve dereotu katarız.
  • Haşladığımız lahana yapraklarının sert kısımları ayrılır.
  • İstenilen büyüklükte sarılıp, tencerenin dibine bir sıra lahana yaprağı konarak üstüne dizilip pişirilir.
  • Lahana çok su saldığından önce 1,5 su bardağı su konur, gerekirse ilave edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder