Erzurumun meşhur çorbası olup severek yeriz. Olmazsa olmazı içine konan aşotu (kişniş ) dur. Annem ve ben ilkbaharda yeni çıkan bu ottan alıp doğrarız ve iri tuz katıp kavanoza basarız. Böylece bütün kış kullanabiliriz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı aşurelik buğday
- 1 kuru soğan
- 2 su bardağı yoğurt
- 100 kıyma
- tuz, karabiber, aşotu (yarım demet)
- 2 yemek kaşığı un
- 2 kaşık tereyağ
Yapılışı:
- Buğdaylar akşamdan soğuk suyla ıslatılır, ertesi gün 5 bardak su ile haşlanır.
- Kıymaya tuz ve karabiber eklenerek yoğrulur, misket şekli verilir.
- Kaynayan buğdaya, köfteleri una bulayarak atıp 10 dakika pişiririz.
- Ayrı bir kapta yoğurt ve 2 kaşık un iyice çırpılır ve çorbaya ilave edilir.
- Kurusoğan küçük küçük doğranıp tereyağında kızarana kadar kavrulur.
- Soğanlar çorbaya ilave edilir, tuz, biber, aşotu ilave edilir, 5 dakika kaynatılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder